Netwerk Burenhulp Putten

Wat is het Netwerk Burenhulp Putten en wat doe je als contactpersoon?

Een contactpersoon burenhulp wil zich graag sterk maken voor inwoners in de straat die een steuntje in de rug kunnen gebruiken: boodschapje doen, hond uitlaten, een keertje rijden naar het ziekenhuis, de heg bijsnoeien, praatje maken enzovoort. 

Het Netwerk Burenhulp is bedoeld om elkaar te vinden als dat nodig is en om ideeën/inspiratie/tips op te doen van andere contactpersonen. Vanuit Welzijn Putten is het fijn om te kunnen bellen met een contactpersoon om te horen of hij/zij ideeën heeft of iemand kent in de straat die iets in kan betekenen in een bepaalde hulpvraag uit de straat. Andersom kunnen contactpersonen ook bellen met Welzijn Putten als zij zich zorgen maken om iemand in de straat of niet goed weten wat ze met een situatie aan moeten. 

Het Netwerk Burenhulp Putten bestaat inmiddels uit 59 contactpersonen. Hoe gaaf zou het zijn als we straks in elke straat een contactpersoon Burenhulp hebben en daarom zijn we op zoek naar jou! Tijdens de startbijeenkomsten voor contactpersonen hebben we de vragen verzameld en hieronder uitgewerkt. Je kunt ook altijd bellen/mailen/appen als je benieuwd bent of dit Netwerk Burenhulp Putten misschien ook wel iets voor jou is om je bij aan te sluiten of heb je juist ideeën hebt hoe we het netwerk verder kunnen uitbreiden.

Leuk om iets van je te horen.

Hartelijke groet,
Gijsbert-Willem Evers
gwevers@welzijnputten.nl
06-86801480

Vragen van de startbijeenkomst Netwerk Burenhulp Putten

Hoe leg ik contact met buren?

Je kunt verschillende manieren bedenken om contact te leggen met buren. Het makkelijkste is om een praatje te maken als je iemand in de straat tegenkomt of als iemand in de tuin bezig is. Een simpele opmerking als: ‘Kijk, de tuin ligt er weer mooi bij’ kan al een opening zijn voor een gesprek.

Je zou ook kunnen kiezen om een leuke kaart door de deur te doen als ijsbreker. Op zo’n kaart zou je dan bijvoorbeeld een buur kunnen uitnodigen voor een kopje koffie.

Waar moet ik beginnen als ik iets wil organiseren?

Soms heb je allerlei ideeën, maar heb je gewoon geen idee waar je moet beginnen. Het kan helpen om iemand uit de straat erbij te betrekken. Vertel je ideeën en kijk of je samen iets kunt doen. Je kunt ook altijd de contact opnemen met Welzijn Putten om samen een plannetje te maken.

Hoe laat ik de straat weten dat ik iets voor ze wil betekenen?

Hiervoor zou je ook een leuke (zelfgemaakte) kaart door de deur kunnen doen. Bijvoorbeeld met de tekst ’Kan ik iets voor je doen?’ met achterop een  stukje tekst over jezelf en voor welke vragen jij beschikbaar bent met daarbij je telefoonnummer of email. Je kunt er ook voor kiezen om dat te vertellen als je met iemand uit je straat een praatje maakt.

Hoe kun je eraan bijdragen dat een kwetsbare buurman of buurvrouw actief blijft?

Probeer buren te activeren en waar mogelijk ook te stimuleren om dingen weer zelf op te gaan pakken. We moeten voorkomen dat we alles uit handen nemen, waardoor buurtbewoners achterover gaan hangen dus neem ze ook actief mee in de uitdagingen die je tegenkomt. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, kun je vragen aan diegene waarvoor je regelmatig een klusje doet: Zou jij misschien mijn plantjes kunnen water geven? Hoe lossen we dit op? Wie zouden we kunnen vragen om boodschappen voor je te doen als ik weg ben? Maak de ander ook onderdeel van het probleem en daarmee de oplossing.

Hoe voorkom ik dat ik niet teveel ga doen?

In het begin is het belangrijk om goede afspraken met elkaar te maken. Wat is de vraag van je buur en op welke manier zou je daarin iets willen en kunnen betekenen. Denk aan: Wat? Hoe vaak? Hoe? Hoelang? Het helpt om eens in de zoveel tijd de afspraken even te bespreken en van elkaar te horen hoe je het vindt gaan. Als het nodig is, kunnen afspraken dan bijvoorbeeld worden aangepast.

Wat als er meer hulp nodig is?

Wanneer je het gevoel krijgt dat er meer aan de hand is, kun je altijd vrijblijvend overleggen met Welzijn Putten zonder naam en toenaam. Je legt je vragen voor en samen denken we met je mee op welke manier je dit het beste kan aanpakken. Dit kan er bijvoorbeeld in resulteren dat in overleg met de inwoner een huisbezoek wordt gepland door een medewerker van Welzijn Putten om mee te denken in de situatie. Uiteraard vraag je eerst toestemming hiervoor.

Wat als ik op vakantie ben?

Stel je helpt een buur op regelmatige basis. Hoe doe je dat dan als je op vakantie bent? Probeer allereerst iemand uit de straat te vinden die je taak zou kunnen overnemen. Mocht dit nou niet lukken, kun je altijd contact opnemen met Welzijn Putten om met je mee te denken.

Moet ik officieel vrijwilliger worden bij Welzijn Putten?

In het Netwerk Burenhulp ben je betrokken als inwoner en buurtbewoner. Je hoeft dan ook geen vrijwilliger te worden of een vrijwilligerscontract te ondertekenen. Iedereen die iets wil doen in zijn straat en het leuk vindt om andere actieve inwoners te ontmoeten en van elkaar te leren, kunnen zich aanmelden voor het Netwerk Burenhulp Putten via Welzijn Putten (0341-357078).

Welzijn Putten, ondernemend in Welzijn

Vragen? Bel ons gerust! 0341 – 357 078