Netwerk Burenhulp Putten

Wat is het Netwerk Burenhulp Putten en wat doe je als burenhulp?

Wil jij wel een boodschapje doen voor iemand uit de straat of een keer rijden naar het ziekenhuis als iemand zelf geen vervoer heeft? De heg wat bijsnoeien of de vuilniszak voor een oudere buur aan de straat zetten? Of gewoon gezellig een kopje koffie drinken bij een buur die niet zoveel bezoek krijgt? Dan ben jij die burenhulp die we zoeken!

Wij krijgen regelmatig van dit soort vragen van inwoners die wat extra hulp kunnen gebruiken. Het is dan heel fijn om te kunnen bellen met iemand die daar in de buurt woont die daar wel wat in wil betekenen. Juist, een burenhulp! Dit betekent overigens niet dat je ook zelf alles hoeft te doen, maar misschien ken je dan wel weer iemand anders in de straat die bijvoorbeeld even kan helpen met dat lampje vervangen op nummer 67. Andersom kan het voor een burenhulp ook fijn zijn om te bellen met Welzijn Putten als je je zorgen maakt om iemand uit de straat en niet zo goed weet wat je met een situatie aan moet.

Alle burenhulpen samen vormen het Netwerk Burenhulp Putten. Inmiddels zijn er meer dan 60 burenhulpen aangesloten en proberen we een paar keer per jaar elkaar te ontmoeten. Het leuke is dat je dan te horen krijgt hoe het in andere buurten gaat en brengt het je ook weer op nieuwe ideeën om in je eigen straat te gaan doen. Ook worden er vrijblijvende cursussen georganiseerd over bijvoorbeeld hoe je nu makkelijk het gesprek aanknoopt met mensen in de straat die je niet kent. Zoals gezegd hebben we nu meer dan 60 burenhulpen, maar hoe mooi zou het zijn als we straks in elk van de 353 Puttense straten een burenhulp hebben.

Tijdens de startbijeenkomsten in 2020 voor burenhulpen hebben we de vragen verzameld en hieronder uitgewerkt. Je kunt ook altijd bellen/mailen/appen als je benieuwd bent of dit Netwerk Burenhulp Putten misschien ook wel iets voor jou is om je bij aan te sluiten of heb je juist ideeën hebt hoe we het netwerk verder kunnen uitbreiden.

Leuk om iets van je te horen.

Hartelijke groet,
Gijsbert-Willem Evers
gwevers@welzijnputten.nl
06-86801480

Netwerk_Burenhulp

Vragen van de startbijeenkomst Netwerk Burenhulp Putten

Hoe leg ik contact met buren?

Je kunt verschillende manieren bedenken om contact te leggen met buren. Het makkelijkste is om een praatje te maken als je iemand in de straat tegenkomt of als iemand in de tuin bezig is. Een simpele opmerking als: ‘Kijk, de tuin ligt er weer mooi bij’ kan al een opening zijn voor een gesprek.

Je zou ook kunnen kiezen om een leuke kaart door de deur te doen als ijsbreker. Op zo’n kaart zou je dan bijvoorbeeld een buur kunnen uitnodigen voor een kopje koffie.

Waar moet ik beginnen als ik iets wil organiseren?

Soms heb je allerlei ideeën, maar heb je gewoon geen idee waar je moet beginnen. Het kan helpen om iemand uit de straat erbij te betrekken. Vertel je ideeën en kijk of je samen iets kunt doen. Je kunt ook altijd de contact opnemen met Welzijn Putten om samen een plannetje te maken.

Hoe laat ik de straat weten dat ik iets voor ze wil betekenen?

Hiervoor zou je ook een leuke (zelfgemaakte) kaart door de deur kunnen doen. Bijvoorbeeld met de tekst ’Kan ik iets voor je doen?’ met achterop een  stukje tekst over jezelf en voor welke vragen jij beschikbaar bent met daarbij je telefoonnummer of email. Je kunt er ook voor kiezen om dat te vertellen als je met iemand uit je straat een praatje maakt.

Hoe kun je eraan bijdragen dat een kwetsbare buurman of buurvrouw actief blijft?

Probeer buren te activeren en waar mogelijk ook te stimuleren om dingen weer zelf op te gaan pakken. We moeten voorkomen dat we alles uit handen nemen, waardoor buurtbewoners achterover gaan hangen dus neem ze ook actief mee in de uitdagingen die je tegenkomt. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, kun je vragen aan diegene waarvoor je regelmatig een klusje doet: Zou jij misschien mijn plantjes kunnen water geven? Hoe lossen we dit op? Wie zouden we kunnen vragen om boodschappen voor je te doen als ik weg ben? Maak de ander ook onderdeel van het probleem en daarmee de oplossing.

Hoe voorkom ik dat ik niet teveel ga doen?

In het begin is het belangrijk om goede afspraken met elkaar te maken. Wat is de vraag van je buur en op welke manier zou je daarin iets willen en kunnen betekenen. Denk aan: Wat? Hoe vaak? Hoe? Hoelang? Het helpt om eens in de zoveel tijd de afspraken even te bespreken en van elkaar te horen hoe je het vindt gaan. Als het nodig is, kunnen afspraken dan bijvoorbeeld worden aangepast.

Wat als er meer hulp nodig is?

Wanneer je het gevoel krijgt dat er meer aan de hand is, kun je altijd vrijblijvend overleggen met Welzijn Putten zonder naam en toenaam. Je legt je vragen voor en samen denken we met je mee op welke manier je dit het beste kan aanpakken. Dit kan er bijvoorbeeld in resulteren dat in overleg met de inwoner een huisbezoek wordt gepland door een medewerker van Welzijn Putten om mee te denken in de situatie. Uiteraard vraag je eerst toestemming hiervoor.

Wat als ik op vakantie ben?

Stel je helpt een buur op regelmatige basis. Hoe doe je dat dan als je op vakantie bent? Probeer allereerst iemand uit de straat te vinden die je taak zou kunnen overnemen. Mocht dit nou niet lukken, kun je altijd contact opnemen met Welzijn Putten om met je mee te denken.

Moet ik officieel vrijwilliger worden bij Welzijn Putten?

In het Netwerk Burenhulp ben je betrokken als inwoner en buurtbewoner. Je hoeft dan ook geen vrijwilliger te worden of een vrijwilligerscontract te ondertekenen. Iedereen die iets wil doen in zijn straat en het leuk vindt om andere actieve inwoners te ontmoeten en van elkaar te leren, kunnen zich aanmelden voor het Netwerk Burenhulp Putten via Welzijn Putten (0341-357078).

Welzijn Putten, ondernemend in Welzijn

Vragen? Bel ons gerust! 0341 – 357 078