Buren Netwerk Putten

Nieuwe koers!

Vanaf 2022 zijn we een nieuwe koers ingeslagen. De naam is aangepast naar Buren Netwerk Putten en onderverdeeld in drie splinternieuwe pijlers! In welke herken jij je het meest? 

1) Burendienst
Je wilt wel iets betekenen voor de mensen in je buurt. Bijvoorbeeld als een gezellige buur door het maken van een praatje met iemand die eenzaam is. Of als handige buur voor als er ergens een klein klusje gedaan moet worden. Of als rijdende buur wanneer iemand even geen vervoer heeft naar het ziekenhuis. Of als die boodschappen buur, die gerust een paar extra dingentjes mee kan nemen uit de supermarkt voor iemand. 

2) Bureninitiatief
Je hebt bijvoorbeeld een mooi idee om iets te doen tegen eenzaamheid of de weggooimaatschappij. Denk aan het starten van een koffieochtend of het opzetten van een kettingkledingruil. Deel je ideeën, we denken graag mee! 

3) Buurtevenement
Een evenement organiseren, dat is waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Helemaal als het mensen onderling met elkaar in verbinding brengt. Denk aan bijvoorbeeld de Sponsorloop die vorig jaar door bewoners van de Spechtstraat werd georganiseerd voor het goede doel: KWF.

Inmiddels zijn er meer dan 60 buren aangesloten bij het Buren Netwerk Putten! We proberen elk jaar een gezellige avond te organiseren om elkaar te ontmoeten en te inspireren voor wie dat wil. En elke maand wordt er een digitale nieuwsbrief verstuurd.

Wil je meer weten over het Buren Netwerk Putten of jezelf hiervoor opgeven? Neem gerust contact met me op. Leuk om iets van je te horen. 

Hartelijke groet,
Gijsbert-Willem Evers
gwevers@welzijnputten.nl
06-86801480

Veel gestelde vragen

Hoe leg ik contact met buren?

Je kunt verschillende manieren bedenken om contact te leggen met buren. Het makkelijkste is om een praatje te maken als je iemand in de straat tegenkomt of als iemand in de tuin bezig is. Een simpele opmerking als: ‘Kijk, de tuin ligt er weer mooi bij’ kan al een opening zijn voor een gesprek.

Je zou ook kunnen kiezen om een leuke kaart door de deur te doen als ijsbreker. Op zo’n kaart zou je dan bijvoorbeeld een buur kunnen uitnodigen voor een kopje koffie.

Waar moet ik beginnen als ik iets wil organiseren?

Soms heb je allerlei ideeën, maar heb je gewoon geen idee waar je moet beginnen. Het kan helpen om iemand uit de straat erbij te betrekken. Vertel je ideeën en kijk of je samen iets kunt doen. Je kunt ook altijd de contact opnemen met Welzijn Putten om samen een plannetje te maken.

Hoe laat ik de straat weten dat ik iets voor ze wil betekenen?

Hiervoor zou je ook een leuke (zelfgemaakte) kaart door de deur kunnen doen. Bijvoorbeeld met de tekst ’Kan ik iets voor je doen?’ met achterop een  stukje tekst over jezelf en voor welke vragen jij beschikbaar bent met daarbij je telefoonnummer of email. Je kunt er ook voor kiezen om dat te vertellen als je met iemand uit je straat een praatje maakt.

Hoe kun je eraan bijdragen dat een kwetsbare buurman of buurvrouw actief blijft?

Probeer buren te activeren en waar mogelijk ook te stimuleren om dingen weer zelf op te gaan pakken. We moeten voorkomen dat we alles uit handen nemen, waardoor buurtbewoners achterover gaan hangen dus neem ze ook actief mee in de uitdagingen die je tegenkomt. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, kun je vragen aan diegene waarvoor je regelmatig een klusje doet: Zou jij misschien mijn plantjes kunnen water geven? Hoe lossen we dit op? Wie zouden we kunnen vragen om boodschappen voor je te doen als ik weg ben? Maak de ander ook onderdeel van het probleem en daarmee de oplossing.

Hoe voorkom ik dat ik niet teveel ga doen?

In het begin is het belangrijk om goede afspraken met elkaar te maken. Wat is de vraag van je buur en op welke manier zou je daarin iets willen en kunnen betekenen. Denk aan: Wat? Hoe vaak? Hoe? Hoelang? Het helpt om eens in de zoveel tijd de afspraken even te bespreken en van elkaar te horen hoe je het vindt gaan. Als het nodig is, kunnen afspraken dan bijvoorbeeld worden aangepast.

Wat als er meer hulp nodig is?

Wanneer je het gevoel krijgt dat er meer aan de hand is, kun je altijd vrijblijvend overleggen met Welzijn Putten zonder naam en toenaam. Je legt je vragen voor en samen denken we met je mee op welke manier je dit het beste kan aanpakken. Dit kan er bijvoorbeeld in resulteren dat in overleg met de inwoner een huisbezoek wordt gepland door een medewerker van Welzijn Putten om mee te denken in de situatie. Uiteraard vraag je eerst toestemming hiervoor.

Wat als ik op vakantie ben?

Stel je helpt een buur op regelmatige basis. Hoe doe je dat dan als je op vakantie bent? Probeer allereerst iemand uit de straat te vinden die je taak zou kunnen overnemen. Mocht dit nou niet lukken, kun je altijd contact opnemen met Welzijn Putten om met je mee te denken.

Moet ik officieel vrijwilliger worden bij Welzijn Putten?

In het Buren Netwerk ben je betrokken als inwoner en buurtbewoner. Je hoeft dan ook geen vrijwilliger te worden of een vrijwilligerscontract te ondertekenen. Iedereen die iets wil doen in zijn straat en het leuk vindt om andere actieve inwoners te ontmoeten en van elkaar te leren, kunnen zich aanmelden voor het Buren Netwerk Putten via Welzijn Putten (0341-357078).

Welzijn Putten, ondernemend in Welzijn

Vragen? Bel ons gerust! 0341 – 357 078